Restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności należą do obiektów wytwarzających dużą ilość odpadów z tłuszczem, a ich bezpieczna utylizacja stanowi poważne wyzwanie. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów może doprowadzić do szeregu nieprzewidzianych sytuacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko sami właściciele lokali. Korodowanie metalowych części instalacji przyspiesza się gwałtownie przy oddziaływaniu kwaśnych produktów powstających przy rozkładzie tłuszczów, a naprawa uszkodzonych elementów wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi.
Chemiczne reakcje które zachodzą w nieoczyszczonym zbiorniku powodować mogą wydzielanie siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może być zagrożeniem dla pracowników serwisowych. Nieprawidłowo funkcjonujący separator nie zatrzymuje cząsteczek tłuszczu, tworzących zatory w miejskiej kanalizacji, które spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Służby komunalne stosują specjalistyczne kamery do monitorowania stanu przewodów kanalizacyjnych, a ślady tłuszczu pozwalają im zidentyfikować źródło powstałych zanieczyszczeń.
Przedsiębiorstwa wodociągowe mogą też nałożyć dodatkowe opłaty za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może przewyższać wiele razy koszt regularnego czyszczenia używanego separatora. Temperatura wypuszczanych zanieczyszczeń wzrasta w przypadku niedrożnego urządzenia, a cieplejsze ścieki ulegają szybciej procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Jeżeli zatem będzie się chciał uniknąć tych wszystkich niespodziewanych sytuacji i potencjalnych problemów, to polecaną opcją będzie systematyczny serwis separatorów.
+Tekst Sponsorowany+