Gluten Free i fałszywe mity: kiedy gluten jest dla ciebie zły, a kiedy nie

Najpierw nauka: oto pięć fałszywych mitów do obalenia na temat diety bezglutenowej. Albo jest się celiakiem, albo lepiej nie robić bez. W prowincji Brescia we Włoszech jest ponad 5.300 celiaków, która jest również drugą co do wielkości w Lombardii (za tylko Mediolanem) pod względem liczby placówek bezglutenowych: dlatego tak ważna jest prawidłowa informacja. Zaczynając od podstaw: gluten to kompleks białkowy występujący w niektórych zbożach (owies, pszenica, orkisz, kamut, jęczmień, żyto, orkisz i pszenżyto). Jest to najczęściej spożywane białko na świecie, a także to, które człowiek spożywa najdłużej.

Od pewnego czasu jednak coraz więcej osób preferuje żywność bezglutenową, nawet jeśli nie cierpią na celiakię, a więc nie potrzebują jej: ostatnie badania konsumenckie, o których donosi Today.it, pokazują, że jeden na dziesięciu Włochów uważa dietę bezglutenową za zdrowszą od „normalnej” diety, a trzech na dziesięciu uważa nawet, że dzięki niej traci na wadze. W rzeczywistości są to wszystko fałszywe przekonania, obalone przez gastroenterologów i dietetyków, które mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. zdrowe jedzenie bezglutenowe

Zagrożenia związane z bezglutenowością

Dla tych, którzy naprawdę jej nie potrzebują, istnieją dwa poważne problemy z tą dietą: pierwszym jest to, że pszenica jest zastąpiona kukurydzą, zbożem, które ma gorszy indeks glikemiczny niż pszenica; drugim jest to, że pokarmy skrobiowe, takie jak ziemniaki, są często używane w tej diecie, podczas gdy powinny być ograniczone właśnie ze względu na ich bardzo ważny składnik skrobi.

Wbrew często błędnie rozpowszechnianym przekonaniom, gluten jest toksyczny tylko dla osób cierpiących na celiakię, czyli chorobę autoimmunologiczną wywoływaną przez spożycie tego białka u osób predysponowanych genetycznie, a którą można zdiagnozować dopiero po przejściu pewnych specyficznych badań, które następnie ocenia lekarz. Oto zatem pięć fałszywych mitów, które warto obalić.

Gluten jest dla ciebie szkodliwy

W rzeczywistości jest odwrotnie: wyeliminowanie całej grupy żywności, takiej jak zboża, bez dobrego powodu nigdy nie jest zdrowym rozwiązaniem. Bardziej niż obawy przed glutenem, należy obawiać się monotonii diety: spożywanie przez cały czas tylko glutenowej pszenicy staje się monotonne dla organizmu, dlatego zawsze warto urozmaicać, dodając ryż, jęczmień, orkisz, proso, owies, grykę i wszystkie inne zboża i pseudozboża diety śródziemnomorskiej.

Wyeliminowanie glutenu pomoże ci schudnąć

To, że schudniesz w wyniku wyeliminowania glutenu z diety jest fałszywym mitem. Utrata masy ciała związana z dietą bezglutenową. Dieta bezglutenowa może być początkowa, ze względu na brak pokarmów takich jak chleb, makaron, płatki śniadaniowe, herbatniki i ciastka, jak w diecie low-carb, ale utracone kilogramy zostaną odzyskane, gdy tylko ponownie wprowadzisz zboża, które są niezbędne w diecie.

W rzeczywistości, w ostatnich badaniach zaobserwowano, że osoby z celiakią mają tendencję do spożywania nadmiernie wysokotłuszczowej diety, aby zrekompensować dzienną redukcję węglowodanów, co skutkuje wyższym spożyciem kalorii.

Gluten nie jest bezpośrednio odpowiedzialny za dodatkowe kilogramy, ale inne substancje w żywności są: można z pewnością schudnąć poprzez wyeliminowanie spożycia rafinowanej żywności zawierającej gluten, ale tylko dlatego, że są to często również żywności bogate w kalorie i tłuszczu.

Na koniec dobrze jest pamiętać, że tylko dlatego, że dany produkt jest bezglutenowy, nie musi to oznaczać, że jest zdrowy lub że dzięki niemu można schudnąć, ponieważ w wielu przypadkach procentowa zawartość cukrów i dodatków w tej żywności jest taka sama, jeśli nie wyższa, niż w tradycyjnych produktach.

Dieta bezglutenowa jest bardziej odżywcza

To stwierdzenie jest całkowicie fałszywe dla zdrowego człowieka: wyeliminowanie go oznacza zubożenie diety o niezbędny dla organizmu składnik. Produkty zawierające gluten, głównie węglowodany, zawierają również wapń, żelazo i witaminy. Zakazanie ich z diety może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy.

Wyeliminowanie glutenu pomaga poprawić trawienie

To stwierdzenie jest prawdziwe tylko wtedy, gdy zaliczasz się do 1% populacji cierpiącej na celiakię: w tym przypadku bóle trawienne zostaną rozwiązane po prostu poprzez wyeliminowanie glutenu z diety. Ale jeśli nie testujesz pozytywnie na celiakię, nie ma związku między poprawą trawienia a glutenem. Gluten powoduje raka.

Niektóre internetowe źródła informacji rozpowszechniły wiadomość, że gluten jest odpowiedzialny za wystąpienie raka i dlatego powinien być zniesiony od wszystkich. Prawdą jest, że osoby z celiakią mogą sprzyjać rozwojowi różnych chorób nowotworowych, jeśli nie stosują odpowiedniej diety, jednak z pewnością nie dotyczy to osób zdrowych, co zostało również potwierdzone przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem.

Bezglutenowość w mieście

A dla tych, którzy rzeczywiście mają celiakię? Na pewno w twoim mieście nie brakuje sklepów i miejsc odpowiednich dla osób, które ze względów zdrowotnych zobowiązane są do stosowania diety bezglutenowej. Warto prześledzić informacje w Internecie i dowiedz się o tym, gdzie możesz kupić jakieś produktu dla siebie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Więcej od autora

Możesz także polubić

Zostaw odpowiedź